Skip to main content

Šiais laikais neperkelti verslo į internetinę erdvę – blogas žingsnis, kadangi taip galite prarasti nemažą dalį klientų, kurie būtų suinteresuoti pasidomėti Jūsų prekėmis arba paslaugomis. Net jeigu ir nenorite prekiauti internete – reikėtų bent jau įsigyti internetinę svetainę, kurioje galima plačiai aprašyti fizinėje vietoje siūlomas prekes arba paslaugas, papildomai išbandyti skaitmeninio marketingo galimybes ir jas pritaikius sukurti tinkamą reklamos strategiją, kuri leis padidinti pardavimus. Internetinio puslapio kūrimo pradžia dažnai startuoja tinkamo domeno pasirinkimu. Apie tai – kas yra domenas, kaip jį rasti ir kuo jis yra naudingas SEO – šis straipsnis.

Domenas: kas tai?

kas yra domenas

Domenas – internetinis adresas, kurio svarbiausia savybė yra unikalumas. Jis naudojamas tam tikros internetinės svetainės pasiekiamumui. Taigi, kuriant svetaines – domeno pasirinkimui reikia skirti nemažai laiko, kadangi jis yra svarbi internetinio marketingo dalis, kuri gali pritraukti daugiau naršytojų arba net atgrasyti juos.

Kuriant internetinę svetainę pirmiausia reikia rasti Jūsų bei verslo poreikius patenkinantį domeną, kuris bus nukreipiamas į konkretų serverį, kuris atsakingas už puslapio veikimą. Nors gali atrodyti, kad domeno nukreipimas  į serverį yra sunkus darbas, tačiau praktikoje turintiems puslapius nereikia dėl to sunkti galvos, kadangi specialistai viską atlikti už Jus, pasirūpins, kad puslapis veiktų sklandžiai.

Verslininkų darbas yra sugalvoti domeną, kuris būtų veiksmingas verslui. Ne tik kaip pavadinimas svetainei, tačiau taip pat ir kaip reklamos priemonė.

Renkamės domeną: svarbiausios gairės

Renkantis domeną reikia nepamiršti įvertinti kelių smulkmenų. Visada verta pasitarti su SEO specialistais, rinkodaros asais, galiausiai, turinio marketingo kūrėjais, kurie ne tik iš savo patirties, tačiau taip pat ir iš kintančių rinkos tendencijų gali padėti, patarti, rasti geriausiai Jūsų verslui tinkamą domeną.

  •         Lietuviškas raidynas.
  •         Domeno galūnė.

Vienas svarbiausių aspektų, kuriam reikia skirti dėmesio galvojant apie domeną – lietuviškos raidės. Daugelis internete švepluoja ir nemato dėl to jokių problemų. Dalis verslininkų – nori domenų su lietuvišku raidynu, kadangi tai geriau reprezentuoja jų vykdomą veiklą. Kaip nuspręsti – kas geriau? Ogi atsižvelgti į visuomenę, kuri ir bus Jūsų puslapio naršytojai. Taip, domenai gali būti su lietuviškomis raidėmis – ą, č, ę, ė, į, š, ų, ū, ž, tačiau tai ne visada geras pasirinkimas. Daugelis mūsų, kaip jau minėjome, internete švepluoja, net neturi lietuviškos klaviatūros savo telefonuose per kuriuos šiuo metu naršoma dažniausiai. Tai gali kliudyti pasiekti jūsų puslapį, o kuo daugiau kliūčių – tuo blogiau verslininkui.Dar vienas svarbus aspektas, kuriam reikia skirti dėmesio, yra domeno galūnė. Nors dažniausiai palankiausiai vertinama .lt, tačiau galite rinktis ir .en, .org, .net ir bet kokią kitą, kuri yra siūloma. Įvairios galūnės yra puikus pasirinkimas tokiu atveju, kai norimas domenas su .lt galūne yra užimtas, tačiau Jums vis tiek tokio reikia. Tuomet kitokia galūnė – alternatyva. Tiesa, dažniausiai palankiausiai vertinamos ir solidžiausiai atrodo lietuviškų svetainių galūnės su .lt. Tarptautinių galūnių reikšmės:

  1. com – įmonės ir organizacijos;
  2. .org – dažniausiai ne pelno siekiančios organizacijos;
  3. .info – informacinės svetainės;
  4. .net – interneto paslaugų tiekėjai.
  •         Jūsų verslo kryptis.
  •         Panaudotas domenas.
  •         Simbolių kiekis.
  •         Lengvas įsiminimas.
  •         Simbolių gausa.

Rekomenduojama rinktis tokius domenus, kurie atspindi Jūsų siūlomas prekes arba paslaugas. Tai leis ne tik pasiekti geresnes pozicijas Google, tačiau taip pat ir svetainės pavadinimas bus informatyvus. Tiesa, kai kuriais atvejais labiau pasiteisina įmonės pavadinimas, o kitais – veiklos tipas.Jeigu Jums atrodo, jog sugalvojote tokį domeną, kuris tobulai atspindi Jūsų veiklą – tokiu atveju reikia patikrinti, ar jis nėra užregistruotas. Net ir tuomet, jeigu jis užimtas – nereikia pergyventi. Galima bandyti tartis su savininku ir perpirkti iš jo domeną. Galbūt sėkmė bus Jūsų pusėje?Ilgas domenas dažniausiai ne tik sudėtingai atrodo, tačiau ir vizitinėse kortelėse bei brošiūrose reikia daug vietos jam užrašyti, kad bendras vaizdas atrodytų solidžiai. Taigi, labai ilgi domenai – nėra geras pasirinkimas. Nebent jie ypač informatyvūs ir puikiai tarnautų Jūsų verslo veiklai. Geriausiareklamajums.lt – informuoja apie veiklą. Dalinai toks domenas yra geras. Tačiau reklamakurizavi.lt – nepasiteisins.Taip pat reikia rinktis tokius domenus, kurie lengvai įsimena. Nors minime, kad jie turi atspindėti Jūsų veiklos tipą, tačiau kai kuriais atvejais puikiai tinka ir kiti skambūs žodžiai, kurie galiausiai bus siejami su Jūsų veiklos pobūdžiu. Tai gali būti akcija.lt, pirk.lt ir panašiai. Paprastas, skambus, informatyvus – geras domenas.Reikalingas ne tik lengvai įsimenamas domenas, tačiau taip pat ir toks, kuris neturi kažkokių labai specifinių simbolių. Abejotinai vertinami tokie, kurių pavadinimuose yra brūkšnelis. Gerai, kad atskiria žodžius, tačiau vesti į naršyklę – nėra patogu.

Domeno svarba SEO

SEOpartneriai v 2

Domenas turi būti patrauklus ne tik skaitytojams, naršytojams, tačiau taip pat ir Google robotams, kurie vertina ne tik raktinius žodžius bei tekstus konkrečioje svetainėje, tačiau taip pat ir domeną, kuris pasirenkamas.

Kelios taisyklės geram domenui, kuris yra draugiškas SEO:

  1.     Gera praktika domene naudoti raktinius žodžius.
  2.     Unikalus domeno vardas – palankus verslui ir dėl SEO paslaugos.
  3.     Pasikartosime, kad geriausiai vertinama .lt galūnė.
  4.     Venkite lietuviškų raidžių.
  5.     Tinkamiausias – lengvai įsimenamas domenas.
  6.     Žinoma, domenas negali pažeisti autorinių teisių.
  7.     Venkite skaičių, brūkšnelių bei kitų simbolių domene, kurie yra pertekliniai.

Renkantis SEO draugišką domeną siūlome pasitarti su specialistu. Ypač tais, kurie bus atsakingi už Jūsų puslapio optimizaciją. Tokiu atveju jie pagal planuojamus priežiūros darbus pasiūlys labiausiai tinkamą domeno vardą, kuris atitiks verslo kryptį ir tuo pačiu Google robotų poreikius.

Leave a Reply